Miért fontos a jó könyvelés?

2019.08.02

A könyvelés mindig örökzöld téma, mert nélküle egyszerűen nem működnek a vállalkozások. A vállalkozások nélkül pedig az ország gazdasága összeömlik. Ezért is van még mindig nagy respektje azoknak a szakértőknek, akik pontosan értik a pénz nyelvét. Vagyis egészen pontosan a pénzmegtakarítás a szakterületük, de mindezt legális formában.

Egy jó pénzügyi tanácsadó többet ér, mint egy jó termék!

Akinek jó pénzügyi tanácsadója van, azt már nagy baj nem érheti. Nagyon könnyen megeshet, hogy valaki sokkal több profitot és forgalmat realizál, mint egy másik, de ha nem dolgozik megfelelő pénzügyessel együtt, kevesebbet keres, mint alapjában véve kevesebb profitot felmutatni tudó versenytársa. Na, ez az a luxus, amelyet senki sem engedhet meg magának, ha már fel tudott építeni egy amúgy jól jövedelmező üzleti modellt.

Pénzügyi kontrolling nélkül nincs növekedés hosszútávon!

A pénzügyi kontrolling egy olyan szolgáltatás, amely mindenki számára feketén-fehéren megmutatja a vállalkozásának a főbb számait, más szóval a versenyképességét. A kontrolling a jövedelmezőség mellett a likviditást és a vagyonalakulást is monitorozza. Ez alatt állandó pénzügyi számítások, cash-flow, likviditáselemzés, pénzügyi háló és terv, valamint mozgásmérleg és például tőkeelköltési tervek készülnek. A kontrolling a vezetői és a pénzügyi számvitel között van félúton és többek között a költségvetés elkészítését, a mutatószámok kalkulálását is tartalmazza.

Egy jó könyvelő nagyon sokat ér!

Ők azok a szakemberek, akik a számunkra értelmetlen számsorokból kiszűrik a lényeget és mindezt olyan formában, hogy azaz államnak is tetszen. Pénzügyes, adótanácsadó, kontrolling, cash-flow, könyvelő ezek mind-mind olyan kifejezések, amelyeket nem szívesen látunk. Azt szeretjük, ha csak egyszerűen flottul mennek a dolgok és nekünk nem kell törődni ezzel a részével. Ám sajnos ez sokszor kikerülhetetlen. Az egyik olyan fogalom, amellyel szintén meg kell ismerkednünk az a bérszámfejtés. Ez magában foglalja a munkaadó és a munkavállaló járulékainak a kiszámolását és annak lekönyvelését. Sőt a bérszámfejtőnek emellett jelentési kötelezettségének is meg kell felelnie. Persze szép lenne az élet, ha csak ennyi feladata lenne. Feladati közé többek között még ezek is beletartoznak:

Havi, rendszeres bérszámfejtés, bérpótlékok és egyéb juttatások számfejtése, havi bérlisták átadása szerződés szerint meghatározott időpontban, a jövedelmek, és a járulékok elektronikus adatszolgáltatása, önkéntes nyugdíjpénztári bevallások elkészítése és leadása, munkaügyi nyilvántartások, statisztikák készítése, szabadságolások és a túlórák, megbízási díjak és napi díjak nyilvántartása stb...

Bízzon meg egy könyvelőirodát, mert ott mindezt egy csomagban kapja meg!

Egy könyvelőiroda megbízása hosszútávú együttműködést jelent, amely további előnyökkel járhat. Miután a könyvelőirodában megismerték az ön cégének pénzügyi hátterét, személyre szabottan tudnak megoldást nyújtani. Teljesen mindegy, hogy milyen problémát fedeznek fel a cégében, biztosan lesz olyan ember a fedélzeten, aki arra megoldást tud nyújtani. Olyat, amellyel Ön maximálisan elégedett lesz. Mert a könyvelőirodának is azaz érdeke, hogy Ön meg legyen elégedve a nyújtott szolgáltatásukkal, hiszen akkor válik Ön hűséges ügyfelükké. Egy szó, mint száz egy könyvelőiroda akár vidéken, akár Budapesten működik, egy dolgot csinál. Minél több pénzt próbál Önnél hagyni és betonfalat képez a cége és az adóshatóság között, méghozzá teljesen legális eszközökkel.